Comunicat de Presă

by

În data de 16 Ianuarie 2011 (Duminică seară), în cadrul emisiunii numite „În Atenţia DNA” Dl. Silviu Alupei a făcut câteva referiri la numele meu, dându-se public şi câteva fotografii din trecut, făcându-se astfel o dezinformare.

În urma unei conversaţii telefonice cu domnia sa, s-a ajuns la concluzia că este necesar dreptul la replică. Astfel, plângerea care s-a făcut pe pagina oficială a C.N.A. va fi retrasă.

Precizez de asemenea, că între mine şi grupările schismatice şi eretice despre care s-a vorbit în emisiune, nu este nici un fel de legătură, dezinformarea fiind făcută fără dovezi. Mai pot spune că între mine, Părintele Veniamin Ilie, şi Mitropolia de Milano şi Aquilea, a încetat orice fel de legătură, întrucât nu am fost de comun acord cu multe situaţii şi nu s-a ajuns la o înţelegere comună. Totodată ţin să vă aducem la cunoştinţă că între Biserica noastră (Ortodoxă Tradiţionalistă – adică pe stil vechi / pe calendarul iulian), nu este nicio comuniune de slujire nici cu Mitropolia de Milano, nici cu grupările schismatice despre care s-au vorbit în emisiunea anterioară (Iovu, Dogaru, Preoteasa, KGB, etc), nici cu celelalte Biserici de Stil Vechi din România care nu au ierarhi în comun cu Biserica noastră.

În vara anul 2009 am decis că trebuie să mă separ de Mitropolia din Milano. În prezent, pot spune că nici hirotonia ce mi s-a făcut acolo am ajuns să cred că nu are cum să fie validă, fapt pentru care, ierarhii Bisericii Ortodoxă Ruseşti (nu cea a Patriarhiei, ci Sf. Ros.P.Ţ.) sub care am trecut mi-a săvârşit canonic hirotonia în treptele diaconiei şi preoţiei. Deci, a fost prima hirotonie canonică, nu a doua, întrucât prima a fost contestată aprig prin argumente din „Pidalion”.

Dezinformarea a constat şi în faptul că s-au amintit nume ale unor instituţii, precum KGB sau aşa-zisa „Biserică Secretă” cu care nu am nici un fel de legăgură, şi niciunul dintre clericii sau episcopii noştri nu are dosar de cercetare, nici măcar cazier. Biserica noastră se bazează pe ierarhia Sf. Sinod din care a făcut parte cunoscutul Sf. Ioan Maximovici, ierarhie care în 2006 a preferat să meargă pe principiile Sfântului Ioan Maximovici, adică de a nu se uni niciodată cu Patriarhia Moscovei, chiar dacă alţi ierarhi ai Sinodului s-au unit cu Patriarhia Rusiei.

În legătură cu instituţiile DNA, SRI, SIE, DIICOT, CSAT, nu există nici o disensiune între mine şi aceste instituţii, mai puţin fiind vorba despre o implicare a acestora în viaţa Bisericii noastre, sau a clericilor Bisericii noastre (BOTR / RosPŢ). Cu mult mai mult trebuie să amintim că Dl. Şoric nu a avut niciun fel de implicare sau legătură cu noi, ci după cum spuneaţi domnia voastră, cu alte persoane discutate în emisiune. Noi nu am avut niciodată dosare ce să necesite încălcarea legii pentru a se anula, şi de aceea vă rog să aduceţi informaţia în dreptul persoanei la care vă referiţi, întrucât s-a înţeles decât cu totul altceva.

Ţin să mai amintesc faptul că noi suntem cu tradiţie Sobornicească; iar în Biserica noastră nu se fac hirotonii peste oameni nevrednici, cum s-a amintit în emisiune, că săvârşesc sectarii „bisericii secrete”. Noi nu avem femei preoţi, nici nu vom avea. Este împotriva Sfintelor Canoane această erezie gravă! Biserica noastră se opune atât ecumenismului, kiprianismului cât şi serghianismului, şi slujim cu credinţa că Biserica în care suntem, este adevărata Biserică care a mai rămas nepătată de erezii. Biserica noastră nu recunoaşte hirotoniile ereticilor sau ale schismaticilor, fapt pentru care nici noi, când am venit de la ereitici, nu am fost primiţi în treptele în care eram, ci ni s-au săvârşit conform Sf. Canoane, toate rânduielile primirii preoţiei.

Hirotonia mea de diacon a avut loc pe 9 Octombrie 2011, fiind săvârşită de către Mitropolitul Damaschin, iar hirotonia de preot a avut loc pe 10 Octombrie, de către Arhiepiscopul Adrian. Titulatura IPS. Adrian este de necontestat, aceasta: „Arhiepiscop al Chişinăului şi Pământurilor Moldoveneşti”, adică Arhiepiscop peste preoţii din Biserica noastră, nu din alte Biserici, fie ele oficiale sau nu.

Doresc să fiu înţeles pe plan duhovnicesc, întrucât nu cred că este necesar să se facă confuzie sau să se ia dreptul oamenilor de a afla adevărul, care este acesta! Noi suntem Biserică unică, Biserică ce nu se mânjeşte cu spurcăciuni sau cu slujiri în comun cu grupările eretice sau schismatice, pe care le combatem, sau le combateţi în cadrul emisiunii „În atenţia DNA”.

În încheiere, amintesc că noi avem propria ierarhie, iar dacă titulatura unui Episcop al Bisericii noastre coincide cu sectorul în care îşi are jurisdicţia şi un alt episcop, al Patriarhiei Române, ţin să lămuresc lucrurile spunând că Episcopii respectivi (ai Bisericii noastre, nu ai BOR-uli), sunt mai marii preoţilor din jurisdicţia noastră eclesiastică, iar nu mai marii preoţilor altor biserici. Nici nu am amintit acest lucru nicăieri. Dezinformarea cred că va lua sfârşit aici, întrucât noi nu aducem tulburare BOR-ului, nici oamenilor ce doresc să facă parte din acest cult.

Noi, nefiind cult, presa poate spune că suntem orice; însă, convingerea mea, ca şi credincios fidel al acestei Biserici, pot spune că este singura pe care am găsit-o care să fie fără de prihană sau erezie. Nu impun nimănui părerea aceasta, întrucât este doar personală. Asta nu implică faptul că noi trebuie să fim amestecaţi cu alte grupări, doar pentru că nu suntem cult, sau că nu dorim să ascultăm de o ierarhie căzută în erezia ecumenismului. Repligia şi drepturile religioase sunt rezervate în România. Conform legii, organizarea unui grup religios care nu face tulburare bunului mers al societăţii sau statului, nu creează ilegalităţi şi nu încalcă legea cultelor, are dreptul european de a exista, fără a face prozelitism. Noi nu facem nici prozelitism, dar nici legile cultelor sau statului nu le încălcăm. Acestea fiind spuse, închei ceea ce am avut de zis ca replică emisiunii „în atenţia DNA” şi pentru a îndrepta situaţia spre una liniştitoare, nu tulburătoare.

Mulţumesc pentru timpul acordat citirii acestui comunicat, dat astăzi, 20 Ianuarie 2011, şi adresat în atenţia Dl-ui Silviu Alupei, spre a fi citit ca drept la replică în cadrul emisiunii viitoare „în atenţia DNA”.

Preot Veniamin Ilie

http://www.veniaminilie.wordpress.com

Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: