Muzica Psaltică – adevărata muzică Ortodoxă

by

Muzica Psaltică şi Muzica Corală

Muzica Corală a fost adusă de la catolici, pe vremea comunismului. A pătruns an după an în marile Biserici precum: Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Sârbă, Biserica Constantinopolului şi chiar în România şi la Ierusalim. Muzica corală se bazează pe o un ansamblu de voci, fapt pentru care omul nu-şi poate regăsi acea linişte duhovnicească despre care vorbesc Sfinţii Părinţi, ci doar liniştea fizică, a urechilor, lăsând deoparte nevoile fireşti ale sufletului.

Corala este o muzică armonioasă, adeseori acompaniată de orchestre specializate. În Bisericile aşa-zis Ortodoxe, corala a fost adoptată rezumându-se doar la voci. În OCA (o fracţiune care ascultă de Patriarhia de Constantinopol, precum şi în Finlanda, s-au adoptat şi instrumente fine pentru a se apropia şi mai mult de catolici. Poporul slab credincios, care îşi manifestă evlavia prin a se da după lume, nu poate pricepe ce înseamnă o cântare Ortodoxă şi una transformată, adusă de la alte confesiuni.

Muzica Psaltică de pildă, este muzica adevărat-Ortodoxă, bazată doar pe un singur glas şi ison (care poate fi format din mai multe persoane). Muzica Psaltică este uşor de ascultat, aduce linişte sufletească celor ce o ascultă, iar nu precum corala, care mai degrabă îi transformă pe credincioşii din Biserică în spectatori la un circ, sau o piesă de teatru, muzicală.

În muzica Psaltică, spre deosebire de Muzica Corală, cele 8 glasuri Bisericeşti şi notaţiile fiecăruia se păstrează desăvârşit în toate limbile pământului, cu excepţia unor mici modificări datorită dimensiunile oscilante ale cuvintelor din fiecare limbă, formate din mai multe sau mai puţine silabe. În general, toate cântările sunt aceleaşi şi îi este foarte uşor omului să pătrundă muzica şi în acelaşi timp să o trăiască.

Pentru a înţelege adevăratul sens al muzicii Ortodoxe, care nu este nici pe departe o muzică de ascultat cu evantaiul în mână şi stând pe scaun, privind la scamatorii numiţi în chip mincinos „dascăli”, „citeţeţi” sau „cântăreţi”, care se scălămbăie în toate felurile, bâţâindu-se pentru a obţine o notă cât mai sus, cât mai stridentă, cât mai departe de glasul de rând, ci o cântare Bisericească este o cântare pentru mântuire, o cântare adusă Domnului şi Sfinţilor, prin care omul se roagă, nu petrece şi nici nu asistă ca spectator; iată că v-am pregătit câteva piese din muzica Psalică şi din muzica corală.

MUZICĂ PSALTICĂ – DE DIVNA LIUBOJEVICI – ÎN LIMBA SÂRBĂ, GREACĂ ŞI RUSĂ

MUZICĂ CORALĂ GREŞIT NUMITĂ ORTODOXĂ – „Достойно есть…” (www.prihod.eparhia.ru)

MUZICĂ CORALĂ CATOLICĂ (IATĂ ŞI ASEMĂNAREA CU CORALA FALS-ORTODOXĂ DIN MOSCOVA)

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: