S-a stins din viaţă Mitropolitul Suzdalului, Valentin Rusantsov!

by
MITROPOLITUL VALENTIN
MITROPOLITUL VALENTIN
Nume de mirean: Anatoli Petrovich Rusantsov
(n. 3 Martie 1939 – d. 3 Ianuarie 2012)
Hirotonit Arhiereu în 10 Februarie 1991 de către ierarhia ROCOR
Mitropolitul al Suzdalului
Fondatorul ROAC (Russian Orthodox Autonomous Church)

Bine cunoscutul Mitropolit Valentin a fost membru al Sinodului ROCOR, de care s-a desprins din cauza unor probleme personale. Acesta chiar a dus o viaţă singuratică şi simplă după „despărţirea” de ROCOR, respectiv Mitropolitul Vitalie. Acesta suferea de diabet zaharat de 20 de ani.

În ziua de 15 ianuarie a ajuns la Moscova pentru câteva investigaţii medicale, iar în noaptea de 15 spre 16 Ianuarie, respectiv 2 spre 3 Ianuarie, calendarul bisericesc, Mitropolitul Valentin a fost găsit fără suflare. Cauzele morţii nu au fost clarificate de autorităţi, chiar dacă unele aspecte ale decursului evenimentelor sunt destul de dubioase.

EPISCOP TEODOR

EPISCOP TEODOR

După trecerea la cele veşnice a regretatului Mitropolit Valentin, Sinodul Episcopilor l-a numit ca locţiitor pe Episcopul Teodor, Episcopul Caucazului.

Site-ul oficial al Mitropoliei ROAC anunţa că întâistătătorul acestei Biserici Ortodoxe Ruseşti a fost găsit fără suflare în jurul orei 08:00 de către unul dintre fii săi duhovniceşti de la Moscova, la care găzduia pe perioada investigaţiilor medicale. Medicul legist a afirmat că Mitropolitul Valentin a murit în urma unei insuficienţe cardiace în somn.

Înmormântarea Mitropolitului Valentin va avea loc Duminică, 9/ 22 Ianuarie 2012 la una dintre Bisericile din oraşul Suzdal – Rusia. Pe această cale transmitem sincere condoleanţe Sinodului, rudelor şi apropiaţilor Mitropolitului Valentin.

În amintirea sa, pot spune că am purtat câteva discuţii prin translator în anul 2009, într-o perioadă în care era foarte trist datorită unor nedreptăţi comise de autorităţi; însă, era o fire deschisă, paşnică şi chiar reuşea să îmbine umorul cu seriozitatea duhovnicească, încât se făcea pe plac celor cu care discuta. În amintirea acestui Mitropolit a rămas un Sinod de 7 Episcopi, după cum reiese din Site-ul actual al Mitropoliei ROAC.

Nefericit lucru este că Mitropolitul Valentin un singur lucru nu a apucat să realizeze în această viaţă pământească, şi anume acela de a se reuni cu Biserica Ortodoxă adevărată şi de a lăsa deoparte nedreptăţile omeneşti.

În jurul său, Mitropolitul Valentin îşi formase un sinod bine închegat, ajuns la maturitate, care nu se grăbea în luarea de decizii; însă, repaosul a dus ca Mitropolitul Valentin să treacă la cele veşnice în afara Bisericii Lui Hristos.

Mă rog bunului Dumnezeu să-i ierte lui greşelile, fărădelegile, schisma şi anatema, şi mai ales să-l odihnească împreună cu cei drepţi, în Împărăţia Lui Dumnezeu; căci, de ar fi ştiut că timpul său este atât de scurt, s-ar fi grăbit spre a se întoarce în Biserica Lui Hristos împreună cu toţi creştinii care i-au urmat cu atâta dragoste şi ascultare.

Mâine, în ziua de prăznuire a Sf. Prooroc Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului, adică 7/20 Ianuarie, la sfârşitul Sfintelor Slujbe, vom săvârşi un Parastas de pomenire a Mitropolitului Valentin, iar Duminică, 9/22 Ianuarie, vom săvârşi un Trisaghion, după Sfânta Liturghie, cu care vom încheia aceste trei zile de pomenire a unuia dintre ierarhii care cândva a luminat Ortodoxia; dar, care ulterior a căzut în valul întristărilor şi a părăsit ROCOR-ul, zicând adesea „pentru o vreme” nădăjduind că toate vor reveni la normal. Din nefericire, ROCOR-ul a rămas mult prea mic, iar Mitropolitul Valentin a trecut la cele veşnice în afara Bisericii.

Aceste zile de doliu, să-i spunem aşa, vom pomeni numele Mitropolitului Valentin la slujbele Parastaselor, dar nu în cadrul Sfintei Liturghii sau a slujbelor Bisericeşti. Această excepţie o putem face pentru faptul că el nu a inovat nici un fel de erezie, ci doar din motive administrative a creat această ruptură, uşor de reabilitat în Biserica Lui Hristos.

Aşadar, reamintim că Duminică, 9/22 Ianuarie, 2012, Mitropolitul Valentin se va reîntoarce în pământul dintru care a fost creat, pământ pe care l-a iubit şi pentru care şi-a dat viaţa prin ostenelile călugăreşti, prin rugăciune, postire, dar mai ales prin blândeţea cu care conversa cu semenii. Nu regret faptul că l-am cunoscut pe acest om; dar, regret faptul că nu a avut vreme îndelungată pentru a se reîntoarce în Biserica Lui Hristos.

Acest exemplu, fraţilor, să-l avem şi noi, căci de ne va prinde sfârşitul în comun cu ereticii, în afara Bisericii acesteia, Sfinte, Soborniceşti şi Apostoleşti, departe de noi va fi Împărăţia Lui Dumnezeu. „Iată, Mirele vine în miezul nopţii…”. În miezul nopţii a trecut la cele veşnice Mitropolitul Valentin! În miez de noapte a venit Mirele la dânsul! Dacă ar fi ştiut vremea, îndată s-ar fi unit cu Biserica Lui Hristos! Dar, moartea vine pe nepregătite, şi spunea un Sfânt Părinte paterical: „întru ce te va afla, într-aceea te va judeca”. Să luăm aminte să nu fie şi pentru noi ultima din zile şi să ne plângem amărăciunea păcatelor noastre, lepădând ideea că mai avem vreme… Vreme este, dar nu câtă am vrea noi, ci câtă ne trebuie! Zaheu a spus „acum!” Asemenea şi noi să spunem şi cu pocăinţă să venim la Biserica Lui Hristos, fugind de prăpastia ereziei, de patimile cele rele şi de răutatea care macină sufletul, precum cariile lemnul.

Dumnezeu să-l odihnească în sânul lui Avraam, cu drepţii să-l numere şi să-i ierte lui toate, căci de ar fi ştiut cineva vremea sa, niciunul nu s-ar fi îndepărtat de Biserică.

Doamne, iartă-i lui toate şi-l odihneşte ca pe un drept, măcar pentru ostenelile călugăreşti, pentru postire şi rugăciune, căci multă milostenie ai şi poţi face toate, dupre cum voieşti!

VEŞNICA LUI POMENIRE!

Pr. P. Coordonator Veniamin Ilie

As.C.O.T.România

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: