Ascultă-mi, Doamne, rugăciunea, că e mare stricăciunea…

by

De fiecare dată când ascult acest cântec, deosebit de trist, mă emoționez nespus. Dacă le-aș fi distribuit unora Psalmi, ar fi fost cârcotași; dacă le-aș fi distribuit Cazanii, nu i-ar fi interesat; dar, pentru cei care sunt români, care iubesc pe Dumnezeu și rugăciunea, vă las aceste versuri triste, ale regretatului Teodor Negară, interpret basarabean care ne-a lăsat un tezaur plin de tristețe…

Varianta originală a lui Teodor Negară

Altă variantă a Augustinei Dogot:

Pe noi ne paște războiul și începe chinul, iar pe alții îi interesează să obțină parohii mari, pe episcopi scaune preaînalte, dezbinare și fărădelegi. Opriți-vă oameni buni până nu veți spulbera toată nădejdea poporului acesta în Biserică. Urâți răutatea și iubiți-vă, oameni între oameni.

Cele mai triste melodii pe care le-am ascultat, care arată dragoste și durere, iar Episcopii și Preoții arată interese personale și nedreptate… Trist…

Ion Macovei:

Nicolae Sulac

Nicu Mâță, interpretând melodia ,,într-o iarnă lungă grea,, în amintirea maestrului Sulac:

Fiica marelui N. Sulac, Doinița Sulac, interpretând aceeași melodie:

Le pun să asculte muzică populară, că de poruncile Lui Hristos nu ascultă! Poate măcar folclorul îi va determina să priceapă că trebuie să se oprească înainte de a fi prea târziu.

Am ajuns vremuri ca artiștii să inspire dragoste, bunătate, iertare, pe când Episcopii și Preoții ajung să răspândească în lume doar ură și răutate. Rușinos adevăr, dar și foarte dureros, din păcate.

Faceți rugăciuni oameni buni să treacă vremea și să nu înceapă războiul cum anunță autoritățile. Puțini știu că în Bărăgan se sapă tranșee, se fac trageri, pregătiri militare, granița cu Ucraina fierbe, ne paște cel mai mare pericol din istorie, iar noi ne încurcăm în detalii. Vine sărăcia, vine foametea, vin persecuțiile. Unde sunt Episcopii și Preoții, în ședințe să se bată unii cu alții? Fără dragoste nimic nu este, fără unitate nu va trece nimeni peste pericolul care ne paște și nu ne va ocolo. Tighina este în pericol, Transnistria, Basarabia, România, în Ucraina mor suflete nevinovate, oameni fără de răutate, în lume mor suflete chinuite de soartă, iar nouă ni s-a urât cu binele. Pentru turma care caută să-și umilească păstorul, nu va fi altă soartă decât aceea a durerii, a răutății, pe care o inspiră și o cer unii episcopi și preoți. Potoliți-vă oameni buni că vine pericolul cel mare și nimeni nu va putea să treacă peste, din cauza răutăților.

PS: puțini știu că eu promovez personalități folclorice în memoriam precum: Teodor Negară, Maria Drăgan și mai mult ca pe oricine, pe marele Nicolae Sulac.

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: