Istoria ROCOR – CAPITOLUL 3: Înfiinţarea Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse din Diaspora

<<<Capitolul anterior

La 6/19 Octombrie 1920, un număr foarte mare de credincioşi ruşi, dintre care 15.000 din Crimeea şi un grup de Episcopi şi Preoţi părăsesc Rusia. Având în vedere situaţia şi exilul, întrucât nu se mai aflau pe graniţele Rusiei, Episcopii au transformat denumirea de PSEA în A.S.B.O.R.S. (ВРЦУ)[1]. Înfiinţarea Sinodului ROCOR a avut ca fundament hotărârea 362 a Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse prezidat de Patriarhul Tihon la 7/20 Noiembrie 1920.

Episcopii Bisericii Ortodoxe Ruse din Străinătate (Diaspora) erau 34 la număr: Mitropolitul Antonie Khrapovitsky, preşedintele PSEA/ASBORS/ВРЦУ, fost Mitropolit de Kiev şi Galiţia, Episcopul Antonie Aleutsky, Arhiepiscopul Anastasie de Chişinău, Arhiepiscopul Alexandru al Americii de Nord, Episcopul Vicar Adam; Episcopul de Belgorod, care se ocupa de administrarea Eparhiei Ruse din Israel, Apolinarie, Episcopul Vladimir Bialystok, Episcopul de Sevastopol Veniamin, Episcopul Gabriel de Chelyabinsk, Episcopul Ermoghen de Ekaterinoslav, care administra Eparhia rusă din Grecia, Cipru şi Africa; Episcopul Ţariţinskului Damian, Arhiepiscopul Elefterie, Arhiepiscopul Eftimie de Bruklynsk; Mitropolitul Europei de Vest Evloghie, Arhiepiscopul de Beijing Inochentie, Episcopul Ilie de Ur-Miynsky-Mar, Episcopul Iona de Tianjin, Arhiepiscopul Metodie de Harbin, Episcopul Meletie de Zabaykalsk, Episcopul Mihail de Alexandrov, Episcopul Nestor de Kamchatka, Arhiepiscopul Pantelimon de Pinsk-Belarus, Mitropolitul Americii de Nord, Platon; Arhiepiscopul Serafim din Finlanda, Episcopul Serafim de Lubensky, care administra Eparhia Rusă din Bulgaria; Episcopul Serghie de Bielsk; Episcopul Serghie de Kernomorsk, Episcopul Ştefan de Pittsburgh, Arhiepiscopul Japoniei Serghie, Arhiepiscopul Teofan de Poltava; Episcopul Simon de Shanghai şi Episcopul Ioan din Letonia.

Mitropolitul Antonie (Khrapovitsky)

Mitropolitul Antonie (Khrapovitsky)

În anul 1920 Mitropolitul Antonie (Khrapovitsky) merge în Constantinopol, are o intrevedere cu Locţiitorul de Patriarh, Dorotei (Mammelis) unde se discută problema înfiinţării Sinodului ROCOR, ca o necesitate a vremii, mai cu seamă că Episcopii ruşi din diaspora nu mai puteau păstra legătura cu Patriarhul Tihon din cauza prigonitorilor bolşevici. Patriarhul este de acord, mai cu seamă că înfiinţarea Sinodului fusese propusă Patriarhiei de Constantinopol chiar de către Patriarhul Dimitrie al Serbiei. De asemenea, Patriarhul Antiohiei Meletie al IV-lea (1906-1928) şi Patriarhul Damian al Ierusalimului (1897-1831), dar şi celelalte Biserici Ortodoxe Autocefale susţin ideea înfiinţării acestui Sinod Rus din Diaspora, mai cu seamă că la baza acesteia a stat hotărârea Patriarhiei Moscovei din anul 1920, despre care am mai amintit.

La invitaţia Patriarhului Serbiei, reşedinţa sinodală se stabileşte chiar în incinta Patriarhiei sârbeşti, mai exact, Sinoadele se întruneau în Karloviţ din provincia Voivodin, unde rămâne până în anul 1944. Prima întrunire a Sinodului, la noua reşedinţă din Karloviţ a avut loc la 6/19 Aprilie 1921, apoi la 21 Iulie 1921, fiind ales definitiv ca Mitropolit Primat al Bisericii, Mitropolitul Antonie Khrapovitsky.

În data de 21 Noiembrie/3 Decembrie 1921 are loc întrunirea Sfântului Sinod ROCOR, în regiunea Karloviţ, Sinodul a fost prezidat legitim de Mitropolitul Antonie Khrapovitsky şi onorific de Patriarhul sârb Dimitrie. De asemenea, printre cei 17 Episcopi prezenţi la Sobor au fost invitaţi şi Prim-ministrul Serbiei Nicolae Paşic, comandantul (anti-bolşevic) al Armatei Albe, Peter von Wrangel, care luptase împotriva bolşevicilor în Crimeea şi în celelalte regiuni pe care le-am amintit. Sinodul a fost format dintr-un număr exact de 155 de participanţi, Episcopi, Arhimandriţi, Protoierei, Preoţi, Călugări şi mireni.

Sinodul ROCOR întrunit în anul 1921, la care au participat 17 Episcopi

Sinodul ROCOR întrunit în anul 1921, la care au participat 17 Episcopi

Capitolul următor >>>

[1] În limba rusă: „Высшее Русское Церковное Управление заграницей” iar în româneşte înseamnă „Administraţia Superioară a Bisericii Ortodoxe Ruse din Străinătate”.

Reclame

www.veniaminilie.wordpress.com

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: