Istoria ROCOR – CAPITOLUL 8: Arhiepiscopul Teofan de Poltava

<<< Capitolul anterior

Arhiepiscopul Teofan de Poltava a fost Episcop al Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse până în anul 1918, când a fost ridicat la rangul de Arhiepiscop.

În noiembrie 1920 a emigrat în Constantinopol, pe vremea Locţiitorului de Patriarh Dorotei (Mammellis) şi în cadrul Patriarhiei Ecumenice până în anul 1925. Din anul 1923 a fost subordonat faţă de Patriarhul Meletios Metaxakis. În anul 1925 s-a mutat în Bulgaria. A fost adept al ideologiilor „Mitropolitului” Evloghie pe care l-a urmat, mutându-se în Franţa, la mănăstirea numită „Peştera celor trei vulpi” în cadrul aceleiaşi schisme.

Înainte să adere total la schisma provocată de Mitropolitul Evloghie, Arhiepiscopul Teofan de Poltava era membru al Sfântului Sinod ROCOR condus de Mitropolitul Antonie (Khrapovitsky). El este amintit în Protocolul nr. 1 întocmit de Sinodul ROCOR la data de 20 august/2 septembrie 1927, la 05:00 în Sremska Karloviţ, care s-a întrunit în Palatul Patriarhiei. De asemenea, el apare şi într-o fotografie făcută în anul 1929.

Arhiepiscopul Teofan de Poltava, alături de Mitropolitul Antonie (Khrapovitsky) şi alţi Episcopi, În anul 1929, după ce a susţinut discursul de aderare la ROCOR.

Arhiepiscopul Teofan de Poltava, alături de Mitropolitul Antonie (Khrapovitsky) şi alţi Episcopi,
În anul 1929, după ce a susţinut discursul de aderare la ROCOR.

Din anul 1931 a fost membru al „Sinodului” din Europa, al Patriarhului eretic „Serghie” condus de Mitropolitul Evloghie. Nu ştim exact funcţia pe care a ocupat-o în cadrul acestei schisme; dar, îl găsim menţionat în hotărârea „Sinodului” Mitropolitului Evloghie din anul acelaşi an.

După moartea lui, la 6/19 Februarie 1940, Evloghie a hotărât să-l îngroape ca pe un simplu călugăr, după cum amintesc cronicile[1] acelei vremi. Cu toate acestea, Patriarhia Moscovei l-a numit „sfânt”. La acea vreme vehicula lucrarea lui împotriva Mitropolitului Antonie (Khrapovitsky) prin care-l acuza de erezie. Totuşi, nimeni nu a putut înţelege poziţia Mitropolitului Evloghie şi a Arhiepiscopului Teofan de Poltava, de a-şi trăda propriul popor şi mai ales de a trece sub ascultare faţă de ereticul Serghie, mai cu seamă că Sinodul ROCOR a fost înfiinţat de toate Bisericile Ortodoxe Autocefale şi confirmat de Patriarhul Tihon. Din cauza acestui agent al KGB-ului sovietic, mulţi scriitori rău intenţionaţi sau dezinformaţi, făceau asocieri între Patriarhia Constantinopolului şi ROCOR, întrucât Evloghie se folosea fără nici un drept de această titulatură, el fiind membru al Sinodului Patriarhiei serghianiste și eretice a Moscovei.

După căderea Mitropolitului Evloghie, a fost înlocuit cu Arhiepiscopul Serafim Lyade, în Germania, pentru a coordona Eparhia ROCOR în Germania.

Capitolul următor >>>

[1] Republicare: Varlamov A.  „Investigarea istoriei”. № 11. Moscova. 2006.

Reclame

www.veniaminilie.wordpress.com

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: